Jermaine

In oktober gaat Jermaine ‘Mack’ Solognier naar het WK Powerliften in India, samen met twee teamgenoten vertegenwoordigt hij daar Nederland.

Wie denkt dat hier een volledige carrière van powerliften en bankdrukken aan vooraf ging heeft het mis: “Het is puur toeval dat ik dit ben gaan doen,” vertelt Mack.

Raffinaderij op Aruba
Jermaine werd geboren in Spijkenisse en verhuisde op driejarige leeftijd naar Aruba. Daar groeide hij op, begon aan een loopbaan bij een raffinaderij en hij haalde zijn Vapro B diploma. Toen de raffinaderij dicht ging, besloot hij terug naar Nederland te gaan. Hij kon aan de slag bij Vopak waar hij werkt als operator.

American Football
“Ik speelde American Football bij de Spijkenisse Scouts. Om daar fit en sterk genoeg voor te zijn, trainde ik ook nog bij een sportschool. Op een dag hing er een flyer in de sportschool waarop een wedstrijd powerliften werd aangekondigd. De trainer van de sportschool vroeg of ik wilde meedoen om de school te vertegenwoordigen. Ik voelde er eigenlijk niet zoveel voor - het was gewoon niet mijn sport, weet je.”

Niet officieel
Maar op de dag van de wedstrijd besloot Mack om toch te gaan kijken. “Ik voelde me goed, dus ik dacht: ik ga even kijken wat het is. Ik kwam daar en zag allemaal grote, brede kerels, veel groter dan ik. Mijn trainer van de sportschool was blij om me te zien, tot bleek dat ik niet mocht meedoen omdat ik geen lid was van de bond. Uiteindelijk werd afgesproken dat ik kon meedoen maar dan zou de uitslag niet officieel meetellen, daar maakte ik me niet zo druk om eerlijk gezegd.”


Een talent
Mack verbaasde iedereen want hij presteerde het om tweede te worden. Hij bleek een talent. “Er kwamen mensen naar me toe die aanboden om mijn coach te worden. Maar ik had daar helemaal geen interesse in, powerliften was tenslotte niet mijn sport. Dat was in december 2016.”
Uiteindelijk werd Mack toch overgehaald om eens bij een training te komen kijken. “Het was een leuke groep, en de trainer is een bekende in de wereld van het powerliften: Coert Hoppenbrouwers. Hij is tien keer wereldkampioen geweest en heeft dus veel ervaring. Coert belde me op om me uit te nodigen, en hij is mijn coach geworden.”

President van de Duitse bond
“Met Coert ging ik naar een wedstrijd in Duitsland. Ik moest namelijk aan een officiële wedstrijd hebben meegedaan om mee te kunnen doen aan het NK. Ik was toen acht weken bezig met powerliften en trainde daarnaast nog drie keer per week voor American Football. Bij die wedstrijd in Duitsland werd ik opnieuw tweede. Dat was blijkbaar verrassend voor een nieuwkomer. Weer kwamen er allerlei mensen naar me toe; ze vroegen wie ik was en de president van de Duitse bond kwam me persoonlijk uitnodigen voor de volgende wedstrijd.”

Dagdienst
“De volgende stap was het NK, daar won ik en heb ik records gebroken voor mijn gewichtsklasse. Met mijn American Football team promoveerden we naar de hoofdklasse. Toch ben ik daar in maart mee gestopt. Voor mij was het trainen met een team niet meer goed te combineren met mijn werk omdat ik inmiddels in de dagdienst zit. Ik concentreer me nu op powerliften en de Scouts trainen met nieuw talent.”

Pieken
“Door de NK winst mag ik nu naar het wereldkampioenschap. Het trainen in de afgelopen maanden heeft me veel sterker gemaakt, dus ik ga er vol voor! Het kampioenschap is doordeweek en daarom trainen we mijn lichaam nu ook zo dat ik straks door de week kan pieken in mijn prestaties. Ik train drie keer per week op maandag, woensdag en vrijdag. Tussendoor hebben we nog een EK gedaan, daar heb ik een Europees en wereldrecord neergezet voor bankdrukken. Het stond op 195 kilo en nu is het 207,5 kilo.”

Drie pogingen
“Tijdens de training volg ik een schema, dat komt niet eens in de buurt van de wedstrijdgewichten. Ik weet dus eigenlijk niet precies wat ik kan tillen. Bij de wedstrijd beslis je zelf wat je gaat proberen en je krijgt drie pogingen. Per poging mag je aangeven welk gewicht je gaat doen. Je bent bovendien ingedeeld per gewichtsklasse. Ik kan meedoen in de klasse tot 125 kilo of boven 125 kilo, die laatste gaat tot 140 kilo. Ik heb geen voorkeur en focus gewoon op mijn voorbereiding."

Het eten van mijn moeder
“Naast het trainen is ook mijn dieet aangepast. Ik eet nu droog, dat betekent rijst, kipfilet, pasta, rundertartaar, tonijn, kwark en per dag zes eieren. Dat eten is verdeeld over zeven keer per dag. Ik begin om 6 uur ‘s morgens met havermout, banaan en rozijnen. Eigenlijk vind ik niks van wat ik nu mag eten echt lekker, behalve de pasta. Maar, in het weekend eet ik het eten van mijn moeder en zusje en dat is wel heerlijk!”

Echt gaaf
“Uiteindelijk hangt je prestatie af van je niveau op de wedstrijddag, dus: heb je een goede dag en voel je je fit. Ik heb nu een bepaald basisniveau en tot nu toe gaat het allemaal gemakkelijk. Ik heb er echt heel veel zin in. Ik wil het echt pakken de NK en EK waren leuk, maar dit is natuurlijk écht gaaf. Ik ben beter geworden, ik ben nu zeven maanden bezig en mijn lichaam heeft veel kracht opgebouwd.”

Steun van vrienden en collega’s
“Op zaterdag 21 oktober vliegen we naar New Delhi in India. De openingsceremonie is op zondag en op maandag start de wedstrijd tot en met vrijdag. Op zaterdag 28 oktober vliegen we terug. Mijn vrienden en collega’s leven echt met me mee en iedereen is onwijs trots op me. Hun steun is een goed gevoel.”